Fíkovník smokvoň (Ficus carica) se stává stále populárnější součástí našich zahrad. Nabízí chutné plody a nenáročnou péči. Přesto byste měli věnovat pozornost jeho přípravě na zimu, aby přežil chladné období a plodil i v dalších letech.
Obsah článku
Fíkovník v českých zahradách
Fíkovník je menší ovocný keř nebo stromek, který v našich podmínkách dorůstá do výšky kolem tří metrů. Již druhý rok po výsadbě přináší chutné plody, přičemž nejčastěji rodí dvakrát ročně. První úroda dozrává začátkem léta na loňských výhonech a druhá na podzim na letorostech.
Aby fíkovník prospíval, potřebuje teplé a chráněné místo. Ideální je pro něj výsadba na jižní straně domu nebo tam, kde se daří vinné révě.
Jak si zvolit správnou odrůdu
Pro naše klimatické podmínky jsou nejvhodnější odrůdy z adriatické skupiny, které nepotřebují opylení specifickým hmyzem, jenž se v našich oblastech nevyskytuje. Mezi ověřené odrůdy patří například ‚Bornholm‘, ‚Brown Turkey‘ nebo ‚Hardy Chicago‘, které vytvářejí plody i bez opylení (partenokarpické).
Jak ochránit fíkovník před mrazem
Mladé fíkovníky jsou citlivější na nízké teploty, a proto je před zimou pečlivě chraňte. Starší rostliny zvládnou mrazy až do -15 °C, ale při teplotách pod -18 °C už může dojít k poškození dřeva a výhonů.
Jak na to?
- Výhony stáhněte k sobě do svazku.
- Obalte rostlinu jutou, pytlovinou nebo silným kartonem. Dostatečnou izolaci poskytnou rostlině také bílé netkané textilie ve dvou vrstvách.
- Alternativně můžete výhony ohnout k zemi, upevnit a přikrýt například slámou nebo listím.
S věkem se fíkovníky stávají více odolnějšími vůči zimě. Pokud však dojde k jejich poškození vlivem mrazu, na jaře zmrzlé části odstraňte. Rostlina se většinou dokáže sama obnovit.
Pokud připravíte fíkovníky na zimu správně, a na jaře se vám odvděčí zdravým růstem a bohatou úrodou.
Zdroj obrázku: Pexels