Domácí marmelády jsou skvělým způsobem, jak využít sezónní ovoce a připravit si lahodné zásoby na dochucení palačinek nebo dezertů. Inspirujte se našimi tipy, jak kombinovat ovoce s bylinkami nebo kořením.
Obsah článku
- 1. Jahodová marmeláda s vanilkou
- 2. Meruňková marmeláda s levandulí
- 3. Švestková marmeláda s rumem a skořicí
- 4. Borůvková marmeláda s citronem
- 5. Jablečná marmeláda s karamelem
- 6. Ostružinová marmeláda s červeným vínem
- 7. Citrusová marmeláda (pomeranče a citrony)
- 8. Malinová marmeláda s mátou
1. Jahodová marmeláda s vanilkou
- Ingredience: Jahody, cukr, citronová šťáva, vanilkový lusk nebo extrakt.
- Tip: Aby si vanilka zachovala intenzivní vůni, přidejte ji až na konci vaření.
2. Meruňková marmeláda s levandulí
- Ingredience: Meruňky, cukr, citronová šťáva, sušené květy levandule.
- Tip: Aby levandule nepřebila chuť ovoce, přidejte ji jen v malém množství.
3. Švestková marmeláda s rumem a skořicí
- Ingredience: Švestky, cukr, skořice, rum.
- Tip: Pro jemnou vůni a chuť přidejte na závěr lžíci kvalitního rumu.
4. Borůvková marmeláda s citronem
- Ingredience: Borůvky, cukr, citronová šťáva, kůra z citronu.
- Tip: Použijte bio citrony, které nemají chemicky ošetřenou kůru.
5. Jablečná marmeláda s karamelem
- Ingredience: Jablka, cukr, citronová šťáva, skořice, trochu másla na karamelizaci.
- Tip: Jablka nejprve povařte a až poté přidejte karamel.
6. Ostružinová marmeláda s červeným vínem
- Ingredience: Ostružiny, cukr, citronová šťáva, suché červené víno.
- Tip: Víno přidejte na začátku a nechte ho povařit, aby se odpařil alkohol.
7. Citrusová marmeláda (pomeranče a citrony)
- Ingredience: Pomeranče, citrony, cukr, kůra z citrusů.
- Tip: Kůru jemně nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké proužky a přidejte ji do směsi.
8. Malinová marmeláda s mátou
- Ingredience: Maliny, cukr, citronová šťáva, lístky máty.
Tip: Máty použijte jen trochu, aby byla chuť marmelády jemná a osvěžující.
Zdroj obrázku: Pexels