Dýně je jednou z nejoblíbenějších podzimních surovin. Pokud ji máte přebytek, můžete ji využít do polévek, pyré, dezertů i zavařenin. Jaké dýňové recepty byste měli vyzkoušet? Například tyto.
Obsah článku
Polévka z vařené dýně
Dýňová polévka je klasika, která zahřeje a potěší vaše chuťové buňky. Uvařenou dýni rozmixujte s vývarem, přidejte smetanu, česnek, sůl a pepř. Dochutit můžete i muškátovým oříškem nebo zázvorem. Pro ozvláštnění přidejte opražené dýňové semínka nebo kapku dýňového oleje.
Dýňové pyré jako příloha
Z vařené dýně snadno připravíte lahodné pyré. Stačí dýni rozmixovat, přidat máslo, trochu smetany, sůl a pepř. Pyré se skvěle hodí k pečenému masu nebo grilované zelenině. Pro jemnější chuť přidejte i špetku skořice.
Dýňové lívance
Vařenou dýni lze využít i do sladkých pokrmů, například lívanců. Smíchejte rozmačkanou dýni s vejcem, moukou, mlékem a trochou cukru. Lívance smažte na pánvi a podávejte s medem, javorovým sirupem nebo domácí marmeládou. Pro neodolatelnou vůni přidejte do těsta skořici nebo vanilku.
Dýňové muffiny
Uvařená dýně je ideální základ pro vláčné muffiny. Smíchejte ji s moukou, cukrem, vejci, olejem a práškem do pečiva. Přidejte koření jako skořici, zázvor nebo muškátový oříšek. Muffiny pečte při 180 °C přibližně 20 minut.
Zdroj obrázku: Pexels